Borghesi Consultancy BV

Bestel het boek: Van veranderen naar verbeteren

Bestel het boek: Flow in de zorg

De juiste weg naar het bereiken van een doelstelling.

Theory of Constraints

TOC heeft als uitgangspunt dat de procesgang van een patiënt in een zorginstelling gezien kan worden als een ketting van schakels waarbij er altijd slechts één zwakste schakel is die de voortgang van de patiënt in het proces bepaalt.

De zwakste schakel opheffen

In het proces is altijd een zwakste schakel die de voortgang van de patiënt in het proces bepaalt. Door deze zwakste schakel te versterken, verbetert de voortgang en neemt bijvoorbeeld bij klinische patiënten in een ziekenhuis de gemiddelde ligduur af.

Focus op de ontslagdatum van de individuele patiŽnt

Door te sturen op de voorlopige ontslagdatum en te focussen op het aanpakken van de meest vertragende factor voor de meeste klinische patiënten, behoort een afname in de gemiddelde ligduur van 20% tot de reële mogelijkheden. Als dan vervolgens ook nog de meest vertragende factor het tempo bepaalt waarop patiënten worden opgenomen, benadert de doorstroom van patiënten in een ziekenhuis de meest ideale situatie: zo goed als 100% van de patiënten verlaten het ziekenhuis op of voor de voorspelde ontslagdatum. Doordat patiënten niet langer in het ziekenhuis liggen dan medisch gezien noodzakelijk is, worden onder meer valincidenten en complicaties voorkomen. Kortom, de veiligheid voor patiënten neemt toe. Doordat verpleegkundigen en artsen dagelijks met elkaar bespreken welke ontslagbepalende activiteiten die dag bij elke, individuele patiënt gedaan moeten worden, verbetert eveneens de kwaliteit van zorg: zorg op maat voor elke individuele patiënt.